Centar za društvena istraživanja | ssrc.ibu.edu.ba

Vijesti

  • /
  • Potpisan memorandum o razumijevanju za učešće u UNIGEM projektu
07.10.2021. Potpisan memorandum o razumijevanju za učešće u UNIGEM projektu Internacionalni Burč univerzitet svečanim potpisivanjem memoranduma o razumijevanju sa Transkulturnom psihosocijalnom obrazovnom fondacijom (TPO fondacija) ozvaničio je svoje učešće u projektu uvođenje rodne ravnopravnosti na univerzitete u BiH te potvrdio svoje opredjeljenje rodnoj ravnopravnosti.

Projekt, čije je predviđeno trajane četiri godine i kojeg finansira ambasada Ujedinjenog kraljevstva u BiH, okuplja 17 visokoškolskih ustanova iz Bosne i Hercegovine i regiona, odnosno Univerzitet u Splitu iz Hrvatske i Univerzitet u Novom Sadu iz Srbije te predviđa integirsanje rodne ravnopravnosti u rad institucija.

 

Konkretna pitanja kojima će se projekt baviti su borba protiv rodno zasnovanog nasilja, diskrimiacije i seksualnog uznemiravanja te osiguranja integritata i kvaliteta u viskom obrazovanju.

 

„Iznimna nam je čast sudjelovati u UNIGEM projektu, koji će nas podržati i ojačati pri uvođenju principa rodne ravnopravnosti u rad, kako svakodnevni tako i programski, našeg Univerzieta. Ciljamo biti predvodnik u državi i regionu u ovoj oblasti, kako radi naših studenata i nastavnika, tako i radi cijelog društva pošto su ženska prava ljudska prava i osnovne civilizacijske vrijednosti,“ rekao je rektor Univerziteta prof. dr. Mersid Poturak.

 

Svečanost su uveličale brojne zvanice, uključujući ambasadora UK u BiH Nj.E. Matthew Field, direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Bosne i Hercegovine prof. dr. Enes Hašić, rektorice Univerziteta u Splitu prof. dr. Snježana Prijić-Samaržija, prorektorice Univerziteta u Novom Sadu prof. dr. Sabina Halupa Rešetar te direktora TPO fondacije i profesorica rodnih studija prof. dr. Zilka Spahić Šiljak.

 

„Kroz UNIGEM želimo unaprijediti pitanje rodne ravnopravnosti u univerzitetima kroz kreiranje različitih gender aktivnosti, obuka, kampanja i akademske razmjene za studente. Ono što je važnije od spremnosti i volje partnere da implementiraju formalni okvir zadat projektom jeste da im to bude podstrek da se mijenja sistem na dobrobit svih članova akademske i šire zajednice,“ rekla je prof. dr. Spahić Šiljak.

 

Britanski ambasador u BiH naveo je pitanja rodne ravnopravnosti kao jedan od glavnih pitanja kojima se bavi ambasada UK u BiH te ohrabrio prisutne za ozbiljan rad na ovim pitanjima, podvukavši da je Vlada UK veoma angažovana na ovim pitanjima, što i nedavne izjave ministrice vanjskih poslove UK Liz Truss. „Velika Britanija je ponosna što je prepoznata kao lider na ovom polju. Jednakost žena i djevojčica nam je jedan od vodećih prioriteta. Vjerujem da će ovaj projekt dovesti do promjena i to što ste danas tu mi je potvrda da imamo zajedničku viziju,“ kazao je ambasador.

 

Na Internacioanlnom Burč univerzitetu zadatak pružanja podrške svim akterima pri uvođenju pitanja rodne ravnopravnosti u rad Univerziteta, izrade akcionog plana, praćenje i izvještavanje o postignutom napretku, održavanje časova profesioanlog razvoja nastavnom kadru, reviziji nastavnih planova i programa u kontekstu rodne ravnopravnosti, podržavanje naučnih aktivnosti u ovoj oblasti te srodnih poslova povjeren je Centru za društvena istraživanja.

Partneri