Centar za društvena istraživanja | ssrc.ibu.edu.ba

Vijesti

  • /
  • Direktor KAS-a u Sarajevu Dr. Dümmel održao predavanje studentima Burč Univerziteta
12.01.2016. Direktor KAS-a u Sarajevu Dr. Dümmel održao predavanje studentima Burč Univerziteta Danas, 12. januara 2016. godine, Dr. Karsten Dümmel, slavni pro-demokratski aktivista u bivšoj Njemačkoj demokratskoj republici i sadašnji direktor Konrad Adenauer Stiftung (Fondacija “Konrad Adenauer”) u Sarajevu, održao je predavanje na temu “Pad Berlinskog zida” studentima Odsjeka za međunarodne odnose i europske studije Internacionalnog Burč Univerziteta.

Govor se fokusirao na njegova iskustva kao disidenta u tzv. Istočnoj Njemačkoj i važnosti pada Berlinskog zida, a koji je kulminirao sa dešavanjima 9. novembra 1989. godine, kada je sloboda kretanja dozvoljena svim Nijemcima koji su prebivali istočno od unutrašnje granice Njemačke.

Dr Karsten Dümmel je predavanje održao na njemačkom jeziku, a Fondacija "Konrad Adenauer" je obezbijedila simultano prevođenje na bosanski jezik. Nakon govora, dr. Dümmel je odgovorio na nekoliko pitanja postavljena od strane studenata i drugih uvaženih gostiju.

Također, dr. Dümmel se sastao s predstavnicima Internacionalnog Burč Univerziteta, uključujući rektora prof. dr. Teomana Dumana, šefa Odsjeka za međunarodne odnose i europske studije prof. dr. Ešrefa Kenana Rašidagića, dekana za studente Admira Salihagića, te predstavnike Studentskog Parlamenta i studente Odsjeka za međunarodne odnose i europske studije Kemala Nedžibovića i Lejlu Zonić.

Iskazana je želja za dalju saradnju između Internacionalnog Burč Univerziteta i Konrad Adenauer fondacije u Sarajevu.

Partneri