Centar za društvena istraživanja | ssrc.ibu.edu.ba

Vijesti

  • /
  • Dr. Silajdžić održao predavanje na Internacionalnom Burč univerzitetu
08.12.2015. Dr. Silajdžić održao predavanje na Internacionalnom Burč univerzitetu Danas, 08. decembra 2015. godine, dr. Haris Silajdžić je posjetio Internacionalni Burč Univerzitet i održao predavanje na temu "Retrospektiva i Perspektiva Bosne i Hercegovine: Zašto je tranzicija toliko kompleksna?"

U saradnji sa Odsjekom za međunarodne odnose i europske studije i Diplomatskim klubom (Burch Diplomacy Club), Centar za društvena istraživanja organizovao je predavanje dr. Harisa Silajdžića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine između 2006. i 2010. godine, na temu “Retrospektive i perspektive Bosne i Hercegovine: Zašto je tranzicija toliko kompleksna?” primarno za studente Odsjeka za međunarodne odnose i europske studije Internacionalnog Burč univerziteta, a i za ostale studente i uvažene goste.

Rektor prof. dr. Teoman Duman, generalni sekretar doc. dr. Esad Oruč i gosp. Nijaz Hlivnjak dočekali su dr. Silajdžića i njegovu sedmočlanu delegaciju, te ih otpratili na svečani doček. Slijedilo je samo predavanje u novootvorenoj konferencijskoj sali u B bloku.

Dr. Silajdžić je govorio o njegovim iskustvima kao ministra vanjskih poslova Republike Bosne i Hercegovine (1991. - 1993. godine) i premiera iste (1993. - 1996. godine), te o njegovim mišljenjima o ratnom embargu, uspostavljanju sovernog fonda kao način da se privuku strane investicije, multikulturalizam koji su Bosanci uvijek voljeli, i čuvenom Aprilskom paketu.

“Ovo je jako bogata zemlja, kako kulturno tako i ekonomski,” poručio je dr. Silajdžić.

Nakon nekoliko pitanja, dr. Silajdžić i njegovo društvo su ručali s predstavnicima Internacionalnog Burč Univerziteta, uključujući predstavnike Centra za društvena istraživanja.

“Uvjeren sam da govorim u ime svih studenata kada kažem da posjeta i predavanje dr. Harisa Silajdžića su bili izvanredni i jako bitni. Nadamo se da će biti jos sličnih događaja u bliskoj budućnosti,” rekao je Amer Kurtović, student Odsjeka za Međunarodne odnose i Europske studije Internacionalnog Burč univerziteta, vezano za predavanje.

 

Partneri