Centar za društvena istraživanja | ssrc.ibu.edu.ba

Vijesti

  • /
  • Projekat "Vladavina prava": Uspješno realizirani sastanci fokus grupa o sprečavanju seksualnog nasilja u oružanom sukobu
02.04.2015. Projekat "Vladavina prava": Uspješno realizirani sastanci fokus grupa o sprečavanju seksualnog nasilja u oružanom sukobu U toku mjeseca marta 2015. godine, Centar za društvena istraživanja Internacionalnog Burč univerziteta je u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija BiH (UNDP BiH) organizirao tri sastanka sa različitim fokus grupama koje su u svom radu dolazile u doticaj sa slučajevima seksualnog nasilja u konfliktu

Pored izražene potrebe za dodatnom edukacijom predstavnika pozvanih fokus grupa, sastanci su organizirani i zbog činjenice da su mnogi slučajevi seksualnog nasilja počinjenog tokom rata u BiH ostali neprijavljeni. Stoga su interaktivne radionice posebno održane sa predstavnicima policjskih tijela u BiH, predstavnicima tužilačkih institucija, te novinarima/izvjestiteljima o problemima seksualnog nasilja.

Posljednjom zajedničkom radionicom koja je održana sa svim navedenim predstavnicima zajedno, nastojalo se doći do određenih prijedloga i rješenja koje bi učesnici radionica koristili u svom radu.

Na kraju zajedničkog sastanka, učesnicima su uručeni certifikati o pohađanim treninzima, a predstavnica UNDP BiH g. Klaudia Kuljuh je istakla posebnu zahvalnost Centru za društvena istraživanja na punoj podršci provedbi ovog projekta.

Partneri