Centar za društvena istraživanja | ssrc.ibu.edu.ba

Vijesti

  • /
  • Održana stručna edukacija na temu sprečavanja seksualnog nasilja u oružanom sukobu
02.04.2015. Održana stručna edukacija na temu sprečavanja seksualnog nasilja u oružanom sukobu Centar za društvena istraživanja Internacionalnog Burč univerziteta je u saradnji sa Populacijskim fondom Ujedinjenih nacija BiH 31. marta organizirao radionicu sa ciljem stvaranja medijskih standarda izvještavanja o ostvarivanju socijalnih prava žrtava seksualnog nasilja.

Radionica je na jednom mjestu okupila brojne socijalne radnike iz cijele Bosne i Hercegovine, zdravstvene radnike, odnosno predstavnike centara za mentalno zdravlje, psihologe, novinare, te predstavnike nevladinih organizacija koje se bave zaštitom marginaliziranih skupina.

Predavači radionice, Mr. sci. Jasminka Džumhur (ombudsmen za ljudska prava BiH), psiholog Dubravka Salčić, te novinar Avdo Avdić nastojali su učesnicima pružiti informacije o brojnim problemima sa kojima su se u svom radu susretali, a u vezi sa ostvarivanjem prava žrtava seksualnog nasilja. Također, brojni učesnici su blisko radili sa žrtvama seksualnog nasilja, te su na radionici iznosili svoja iskustva.

Setom radionica koje se održavaju na ovu temu, UNFPA BiH nastoji podići kvalitet medijskog izvještavanja o ovom problemu i na taj način uveliko doprinijeti usklađivanju sa međunarodnim okvirom za ljudska prava, te međunarodnim standardima za medijsko izvještavanje. To je na kraju radionice još jednom istakao predstavnik ove institucije g. Samid Šarenkapić, te se toplo zahvalio predstavnicima Centra za društvena istraživanja na organizaciji i podršci održavanju ovog događaja. 

Partneri