Centar za društvena istraživanja | ssrc.ibu.edu.ba

Vijesti

  • /
  • Stručni seminar na temu: “Iskustva u primjeni Zakona o stvarnim pravima FBiH” održan u Bihaću
16.03.2015. Stručni seminar na temu: “Iskustva u primjeni Zakona o stvarnim pravima FBiH” održan u Bihaću

Centar za društvena istraživanja Internacionalnog Burč univerziteta je u saradnji sa Pravnim fakultetom Univerziteta u Bihaću 12. marta organizirao seminar na temu: “Iskustva u primjeni Zakona o stvarnim pravima FBiH”. O navedenom zakonu koji se počeo primjenjivati prije godinu dana, na seminaru su govorili istaknuti profesori iz oblasti građanskog prava, prof. dr. Enes Hašić i prof. dr. Meliha Povlakić.

Kako je istaknuto na seminaru, veoma je bitno da se ovim zakonom uspostavlja pravno jedinstvo nekretinina, odnosno zemljišta i zgrada, tako da ubuduće neće postojati različit pravni režim za zemljište i zgradu koja je izgrađena na zemljištu. Takav pravni režim je uspostavljen još od 1959. godine i trajao je sve do početka primjene novog ZOSP-a u martu 2014. godine.

Učesnici seminara su složni u činjenici da stručnih edukacija iz oblasti stvarnog prava nesumnjivo nedostaje, te su istakli zadovoljstvo što je Centar za društvena istraživanja ovaj događaj organizirao upravo u Bihaću. Na zatvaranju edukacije, podijeljeni su certifikati, a gosp. Esad Oruč, direktor Centra, još jednom se zahvalio učesnicima na ukazanom povjerenju i prisustvu na seminaru.

Partneri